• Nieuwe regels in de wedstrijdsport m.b.t. speelgerechtigdheid

  • Nieuwe regels in de wedstrijdsport m.b.t. speelgerechtigdheid
    Door het KNKV wordt een aanpassing voorbereid van de competitieopzet. De meeste veranderingen zullen pas ingaan met ingang van het seizoen 2025-2026, maar in het komende seizoen worden de regels al aangepast voor het spelen en invallen van spelers. Hierdoor komt  de term Algemene Reserve (AR) te vervallen.
    Deze regels zijn alleen van toepassing op teams in de wedstrijdsport. Dat zijn Die Haghe 1, 2, 3, 4, A1, B1, C1 en D1 (zaal).

    De nieuwe regelgeving heeft twee doelstellingen: flexibiliteit voor spelers en verenigingen en een eerlijke competitie. In de video hieronder leggen we de belangrijkste regels en uitzonderingen uit. Ook staan ze onder de Video verder uitgelegd.

    https://youtu.be/I83ieMBjVzU

    De nieuwe regels zijn:

    • Je hebt een wedstrijd ‘gespeeld’ als je minimaal 75% van de wedstrijdduur hebt meegedaan.
      Duurt een wedstrijd 60 minuten, dan heb je als speler de wedstrijd ‘gespeeld’ als je alles bij elkaar opgeteld minimaal 45 minuten hebt gespeeld. De speelminuten hoeven dus niet aaneengesloten te zijn. Heb je maar 10 minuten of maar 44 minuten meegedaan? Dan telt de wedstrijd niet als ‘gespeeld’.
    • De eerste drie wedstrijden die je speelt mag je in alle teams uitkomen.
      Het gaat hier om de wedstrijden die je hebt ‘gespeeld’. Het kan dus zijn dat je in speelweek 1 en 3 maar 30 minuten hebt meegedaan en in speelweek 2, 4 en 5 een hele wedstrijd hebt gespeeld. Dan tellen in dit voorbeeld speelweek 2, 4 en 5 als de eerste drie wedstrijden.
    • Zodra je drie wedstrijden hebt ‘gespeeld’ geldt dat je niet meer in een lager team mag spelen dan het team waar je 65% of meer van je ‘gespeelde’ wedstrijden hebt gespeeld. Heb je als speler 3 wedstrijden ‘gespeeld, waarvan 1 in het 1e team en twee in het 2e team? Dan heb je 65% van je ‘gespeelde’ wedstrijden gespeeld in het 2e team. Je mag dus niet meer in een lager team dan het 2e team spelen, het 2e team is jouw ‘eigen team’.
      Hierbij geldt dat per speelweek maar één wedstrijd telt. Dit is het laagste team waarin is ‘gespeeld’. Heb je dus in dezelfde speelweek in het 1e team en het 2e team (en beide wedstrijden meer dan 75%) gespeeld? Dan telt de wedstrijd die je hebt ‘gespeeld’ in het 2e team.
    • Afwezigheid
      Is iemand die zich in een team had vast gespeeld, gedurende een periode van 45 achtereenvolgende kalenderdagen niet uitgekomen in enig team, dan vervalt de speelhistorie. Het ‘eigen team’ wordt dan het top- of wedstrijdkorfbalteam waarin de betreffende speler na deze periode van 45 dagen of langer voor het eerst uitkomt.

      Op deze regels zijn er ook nog een aantal uitzonderingen gemaakt:
      • In elk team mogen tot 75% van de competitie twee willekeurige spelers uitkomen uit het team erboven.
      Dit is dus op het veld van toepassing tot en met speelronde 4. In de zaal is dat (bij een poule van 8 teams) tot en met speelronde 10.
      • Een speler mag in hetzelfde team als de voorgaande week spelen, ook al is zijn eigen vaste team een hoger team.
      Een speler heeft drie wedstrijden ‘gespeeld’. De eerste twee wedstrijden heeft hij ‘gespeeld’ in het 1e team en zijn derde wedstrijd speelde hij in het 4e team. Dit betekent dat deze speler de volgende speelweek in het 4e team mag spelen, ook al heeft hij meer dan 65% in het 1e team gespeeld en is zijn eigen vaste team dus het 1e team.
      • Spelen teams in dezelfde klasse? Dan mogen spelers altijd in elkaars team uitkomen.
      • Spelers die behoren tot het laagste team in het wedstrijdkorfbal mogen allemaal uitkomen in het breedtekorfbal.
      Voor Die Haghe betekent dit dat de spelers van Die Haghe 4 mogen uitkomen in alle wedstrijden van de breedtekorfbal (Die Haghe 5 en 6).


      Bij de invoering van de regels geldt specifiek voor de jeugdwedstrijdsport:
      • Alle reguliere regels zoals hierboven beschreven gelden ook voor de jeugdteams onderling in het wedstrijdkorfbal. Daarbij gaat de volgorde van teams op alfabetische volgorde. Voor Die Haghe geldt dus dat de A1, het 1e team is, B1 het 2e team, C1 het 3e team is in de wedstrijdsport.
      • Spelers die behoren tot het laagste team in het wedstrijdkorfbal mogen allemaal uitkomen in het breedtekorfbal. Als voorbeeld nemen we de A1 (wedstrijdsport) en A2 (breedtekorfbal). Aangezien de A1 ons laagste team is in de A wedstrijdsport mogen deze (in hun eigen leeftijd) uitkomen in de breedtesport. In dit geval de A2 dus. Uiteraard is dit ook van toepassing op de B1/B2.

      De nieuwe regels zijn verwerkt in Sportlink. Dit betekent dat wanneer je de opstelling voor een wedstrijd invoert in het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF), je automatisch te zien krijgt of de opstelling volgens de regels juist is. Een speler die speelgerechtigd is voor een wedstrijd krijgt een groen vinkje. Een speler die niet speelgerechtigd is voor een wedstrijd krijgt een rood kruisje. Zo kan het eigenlijk niet verkeerd gaan.

      Namens het Bestuur,
      Jeffrey de Ru